Picanha
F O O D & D R I N K
Deze foto is misschien van dien aard om vegetariërs een hartinfarct te bezorgen, en als dat zo is, dan is dat collateral damage. Want dit artikel gaat over een nieuwe studie die zegt dat vetten, en ook verzadigde vetten uit vlees, ... goed voor je zijn!
![]() |
Vlees met een mooie vetlaag: picanha, of staartstuk. Vet is goed voor je, aldus The Lancet. Foto ©MaD. |
The Lancet
Volgens een recent door The Lancet (1) gepubliceerde studie leidt een dieet met veel koolhydraten (suikers, met inbegrip van rijst, bonen, aardappelen, brood en graanproducten) tot een ernstig gezondheidsrisico en een verhoogde mortaliteit. Vetten worden gerelateerd aan een lagere mortaliteit. Totale vetinname, en de inname van individuele vetten, worden niet gelinkt met hart- en vaatziekten, hartinfarcten of een daardoor veroorzaakte verhoogde mortaliteit. Verzadigde vetzuren, die doorgaans verketterd worden door allerlei dieetgoeroes, is zelfs omgekeerd gecorreleerd met een beroerte. Dat druist in tegen wat algemeen wordt aangenomen - dat vetten leiden tot cholesterol en tot dichtslibbende aders en beroertes. (2)
Het wordt dus tijd om de dieetvoorschriften te herzien, aldus The Lancet, maar ik heb daar alvast niet op gewacht en maak bij deze wat promotie voor een vergeten stuk van het rund dat nu verkocht wordt als picanha.
Eigenlijk is het bij ons bekend als staartstuk, maar zo bekend is het eigenlijk niet. Het is een stuk dat een kleine anderhalve kilogram weegt en spits toeloopt; het dunnere uiteinde is het malste stuk. Maar het meest kenmerkende is een dikke laag vet die het vlees bedekt. Net die vetlaag houdt het vlees sappig, en geeft het vlees een kenmerkende, volle smaak. Hoe dik de vetlaag is, hangt onder andere af van de rundersoort.
In Zuid-Amerika - waar men nog complexloos rundsvleet verorbert - is dit stuk vlees bekend als picanha, en het is er zeer populair. Het wordt nu bij ons in de markt gezet onder deze naam, een slimme zet. Picanha klinkt exotisch, je linkt het meteen aan Brazilië en het klinkt alvast wat meer sexy dan 'staartstuk'.
Bij ons is het nog niet zo courant verkrijgbaar. Omdat een dikke vetlaag geassocieerd wordt met obesitas en alle andere akelige ziektes, wordt het niet zo gegeerd, en is het nog goedkoop. Maar daar komt nu stilaan verandering in. Makro biedt het al sporadisch aan, en ook Delhaize begint picanha te adverteren.
Dat is een goede zaak. Het is ene veelzijdig stuk - je kunt het braden, grillen, of in mooie biefstukken snijden.
Zou het ophanden zijn de barbecueseizoen er voor iets tussen zitten dat picanha onder de aandacht komt?
(1) The Lancet, 4-11-2017
Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Het wordt dus tijd om de dieetvoorschriften te herzien, aldus The Lancet, maar ik heb daar alvast niet op gewacht en maak bij deze wat promotie voor een vergeten stuk van het rund dat nu verkocht wordt als picanha.
Eigenlijk is het bij ons bekend als staartstuk, maar zo bekend is het eigenlijk niet. Het is een stuk dat een kleine anderhalve kilogram weegt en spits toeloopt; het dunnere uiteinde is het malste stuk. Maar het meest kenmerkende is een dikke laag vet die het vlees bedekt. Net die vetlaag houdt het vlees sappig, en geeft het vlees een kenmerkende, volle smaak. Hoe dik de vetlaag is, hangt onder andere af van de rundersoort.
In Zuid-Amerika - waar men nog complexloos rundsvleet verorbert - is dit stuk vlees bekend als picanha, en het is er zeer populair. Het wordt nu bij ons in de markt gezet onder deze naam, een slimme zet. Picanha klinkt exotisch, je linkt het meteen aan Brazilië en het klinkt alvast wat meer sexy dan 'staartstuk'.
Bij ons is het nog niet zo courant verkrijgbaar. Omdat een dikke vetlaag geassocieerd wordt met obesitas en alle andere akelige ziektes, wordt het niet zo gegeerd, en is het nog goedkoop. Maar daar komt nu stilaan verandering in. Makro biedt het al sporadisch aan, en ook Delhaize begint picanha te adverteren.
Dat is een goede zaak. Het is ene veelzijdig stuk - je kunt het braden, grillen, of in mooie biefstukken snijden.
Zou het ophanden zijn de barbecueseizoen er voor iets tussen zitten dat picanha onder de aandacht komt?
![]() |
Bron: https://bbq-helden.nl/hoe-barbecue-picanha/ |
(1) The Lancet, 4-11-2017
Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
(2) Wel opletten met transvetten, die ontstaan bij het harden van plantaardige oliën, zoals bij de fabricage van margarines of bij de bereiding van vet voor de banketindustrie.
Reacties
Een reactie posten